tapwater

Slimme douche beste idee innovatiepitch ‘Limburg klaar voor Morgen’

Op woensdag 6 juni organiseerden negen samenwerkende partners de innovatiepitch ‘Limburg klaar voor morgen’. De partijen zijn op zoek naar nieuwe ideeën vanuit andere invalshoeken die ze kunnen toepassen bij het duurzamer maken van 3.000 huurwoningen van Wonen Limburg. Het idee van de E-shower BLUE is hierbij als allerbeste uit de bus gekomen.

Woningvoorraad afkoppelen van aardgas Nederland staat voor de grote uitdaging om CO2-neutraal te worden, om onze aarde te kunnen doorgeven aan de volgende generaties. Wim Hazeu, bestuurder Wonen Limburg: “Een eerste stap is dat corporaties nadenken over hoe zij hun volledige woningvoorraad kunnen verduurzamen en kunnen afkoppelen van het aardgas. Dit vraagt om nieuwe zienswijzes en andere oplossingen. Vandaar de uitdagende oproep voor innovatieve ideeën.” De uitvraag gold voor iedereen. Het mocht een innovatie zijn op het gebied van installatie, isolatie of welke manier dan ook om sociale huurwoningen CO2-neutraal te maken of een goede stap in die richting te zetten.

Duurzaam tapwater

De e-shower BLUE van Hamwells Europe BV is een innovatieve warm tapwater oplossing gebaseerd op een sterke beperking van douchewater. Warm tapwater is met 40% in goed geïsoleerde woningen veruit de grootste energievrager. Het betreft een design douchepaneel met geïntegreerde WarmteTerugWin-unit (WTW), waarmee je onbeperkt kunt douchen uit een 50 liter boiler. De totale energiebesparing van de e-Shower BLUE in combinatie met slechts 3 zonnepanelen is even hoog als een volledige woningisolatie, tegen slechts een tiende van de kosten. Dit warm tapwater systeem gaat nu gezamenlijk doorontwikkeld worden om toe te passen op de woningen van Wonen Limburg.

De vakjury, bestaande uit Wim Hazeu (bestuurder Wonen Limburg), Claudia Reiner (vicevoorzitter  Uneto-VNI) en Hans Gaalman (Brightlands Chemelot Campus) heeft de pitches onder andere beoordeeld op échte innovatie, die tegelijkertijd ook toepasbaar is in de praktijk. In hun reactie gaven de juryleden aan dat er tot nu toe veel aandacht is geweest voor reductie en oplossingen voor warmte, maar dat het nu ook goed is om aandacht te hebben voor duurzaam warm tapwater.

Jaarlijks terugkerend

De organiserende partijen zijn van plan om hier een jaarlijks evenement van te maken. Cas de Haan, directeur Caspar de Haan: “We willen uiteindelijk toewerken naar een platform waarbij nieuwe innovatieve ideeën naar voren gebracht kunnen worden. Ideeën die we vanuit de bouw- en installatiewereld in samenwerking met corporaties in de praktijk kunnen brengen.”

Bijzondere samenwerking

De innovatiepitch ‘Limburg klaar voor morgen’ is een bijzonder initiatief van negen samenwerkende partners, namelijk: Wonen Limburg, Brightlands Chemelot Campus, Caspar de Haan, Cuypers-Pex, Driessens, OnderhoudPlus, Feenstra, Kemkens en Gebr. Janssen BV.

Meer informatie over dit initiatief vindt u op www.limburgklaarvoormorgen.nl.

Bericht auteur: Redactie

1 reactie op “Slimme douche beste idee innovatiepitch ‘Limburg klaar voor Morgen’

    Jan

    (26 juni 2018 - 19:42)

    Mooi artikel!

Het geven van reacties is niet mogelijk