zonwering en raamluiken

De kracht van zonwering en raamluiken

Steeds meer huiseigenaren in Nederland besluiten om airco aan te laten leggen. Dit is het effect van steeds beter geïsoleerde woningen; de warmte blijft langer binnen hangen dus voor een aangenaam leefklimaat is koeling in de zomermaanden dan zeer gewenst. Een traditionele airco gebruik echter (veel) stroom, en die willen we juist besparen met goed geïsoleerde huizen. Wat kunnen we aan deze paradox doen? Lees snel verder en ontdek hoe je ook zonder airco een goed geïsoleerd huis heerlijk koel houdt in de zomer.

Gebruik raamluiken

Met raamluiken maak je optimaal gebruik van de koudere lucht temperatuur tijdens de koelere nacht periode. Hiervoor zijn verscheidene soorten zogenaamde zomernachtventilatie systemen op de markt te vinden. Een alternatief hiervoor zijn goed geïsoleerde luiken die zijn voorzien van inbraakwerende eigenschappen. Het voordeel van deze luiken is dat je minder actief hoeft te koelen. Ook heeft een goed geïsoleerd luik een betere warmteweerstand dan glas. Tijdens de koudere wintermaanden helpt dit mee om de stookkosten te verminderen. Door geïsoleerde luiken te installeren wordt de energie die nodig is voor zowel koelen als verwarmen significant verminderd.

Gebruik zonwering

Met zonwering wordt het zonlicht en de daarbij behorende warmte actief tegengehouden. Dit zorgt voor een aangenamere temperatuur binnen en daardoor ook voor energiebesparingen. Er zijn verschillende soorten zonwering, en het ene is effectiever dan het andere systeem. Veel gebruikte en goed werkende zonwering zijn de schermen die aan de buitenkant van de ramen worden bevestigd. Er bestaat ook zonwering aan de binnenkant van het raam.

De vijf meest voorkomende soorten zonwering zijn:

  • Knikarmschermen
  • Markiezen
  • Uitvalschermen
  • Screens
  • Shutters

Leveranciers van zonneschermen kunnen je in detail uitleggen welk systeem het meest efficiënt is voor jouw situatie.

Schakelbaar glas

Naast zonwering aan de buitenkant of binnenkant van het raam bestaat er ook een systeem dat geïntegreerd zit in de ruit. Dit is schakelbaar glas; een ruit en zonwering ineen. Met dit soort glas kan het energieverbruik van zowel verlichting, verwarming en koeling drastisch naar beneden. Vooral als een gebouw grote raamoppervlakten heeft dan is de investering in schakelbaar glas de moeite waard. Schakelbaar glas gebruikt een vloeibaar kristal waaraan een kleurstof is toegevoegd om het glas van licht naar donker te schakelen. Door een heel geringe elektrische spanning op het glas te zetten verandert de positie van de moleculen in het raam. Hierdoor krijgt een glas een getint of juist transparant uiterlijk. Dit kan volledig trapsgewijs en automatisch worden ingesteld, dus van haast volledig getint tot volledig transparant en alle schakeringen er tussen in. Het mooist van dit systeem? Het glas hoeft niet worden aangesloten op het elektriciteitsnetwerk, het wekt namelijk zijn eigen energie op uit zonlicht.

Ben je aan het twijfelen over de aanschaf van een airconditioning? Kijk dan nog eens goed naar de verschillende soorten zonwering die beschikbaar zijn. Je zult versteld staan van de duurzame oplossingen voor het behouden van de koelte in je woning of bedrijfspand.

 

Bericht auteur: Redactie