Energiebesparing is ten eerste een kwestie van goed isoleren en het gebruik maken van duurzame materialen. Maar daarnaast kan het aanpassen van je gedrag ook een significante besparing opleveren. Dit vraagt echter wel om een goed inzicht in je huidige verbruik; je kunt immers pas aanpassingen maken die zin hebben als je weet waar je verbruik nu vandaan komt. Wij bespreken vijf digitale tools die je helpen met het meten én aanpassen van je huidige energieverbruik voor een besparing die je terugziet op je rekeningen!
Meten is weten
Met slimme energiemeters kom je er precies achter welke apparaten het meeste energie verbruiken. De beste meters maken zowel het gebruik van elektriciteit als gas inzichtelijk. Omdat je de data eenvoudig uit kan lezen op het apparaat zelf, op je smartphone of op je computer (afhankelijk van het model), kun je eenvoudig zien welke handelingen de meeste energie slurpen. Tip: de waterkoker is klein maar verbruikt een hoop stroom!
Bedien je apparatuur op afstand
Nu je een goed inzicht hebt in het verbruik per apparaat, is het mogelijk om actie te ondernemen. Een slimme manier om je verbruik te reduceren is door je elektrische apparatuur op een huiscentrale aan te sluiten. Hierdoor kun je op afstand al je apparatuur aan- en uitschakelen. TV nog op standby terwijl je een weekend weg bent? Met een druk op knop krijgt je flatscreen geen stroom meer. Domotica, het ‘slim’ maken van een woning, zal de komende jaren alleen nog maar verder ontwikkelen.
Schemerschakelaar in de lamp
Een lamp die automatisch uitgaat als er genoeg daglicht is? Vroeger had je daarvoor een specifieke lampfitting met fotosensor voor nodig. Tegenwoordig draai je gewoon een peertje (of ander type lamp) met lichtsensor en schemerschakelaar ingebouwd in de fitting. Deze lampen gaan aan als het donker wordt en weer uit bij genoeg daglicht. Gebruiksvriendelijk en een besparing, want de lamp zal nooit meer onnodig branden overdag.
Een Energiebesparingsverkenner
De energiebesparingsverkenner is een initiatief van de Nederlandse overheid. Aan de hand van een zeer uitgebreide checklist over de eigenschappen van je woning geeft de tool tips voor investeringen die een besparing op kan leveren. Het is een erg specialistische tool, maar kan je erg behulpzaam zijn in het verkennen van de mogelijkheden voor de verduurzaming van je woning.
Vergelijken met je buren
Misschien denk je alleen maar dat je veel energie verspilt. Vergelijk je verbruik eens met je buren. Zeker als je in een zelfde soort huis woont, dan kan een dergelijke benchmark heel verhelderend zijn. Zie je bijvoorbeeld dat je (veel) minder energie verbruikt, dan hoef je je waarschijnlijk niet zoveel zorgen te maken.
Met de bovenstaande vijf digitale tools leer je een hoop over je verbruik én krijg je tips en adviezen om energie te besparen. Succes!