Zonnepanelen op multifunctioneel centrum Leusden

Woningstichting Leusden (WSL) gaat het dak van multifunctioneel centrum Antares in  Leusden-Zuid voorzien van zonnepanelen. Doordat er onderhoud aan het dak nodig was heeft WSL de gelegenheid aangegrepen om direct zonnepanelen te plaatsen. Eind september liggen er bijna 600 zonnepanelen op het dak van het multifunctionele centrum in Leusden Zuid.

Platte panelen

Door de lichte hellingen van het dak van Antares is het mogelijk de panelen vlak op het dak te leggen. Het is dus niet nodig de panelen in een forse hoek richting de zonkant te plaatsen. Hierdoor gaan de panelen straks naadloos op in het groene dak.

“Op dit moment is het dak van Antares groen, door een sedum dakbedekking. Het groen onder de  panelen wordt wel verwijderd, omdat dit niet groeit zonder licht,” legt opzichter Rob van Haren (WSL) uit. “Maar in feite wordt het groene dak door de plaatsing van de zonnepanelen nóg groener. Niet in kleur, maar wel in duurzaamheid. Als we de besparing vergelijken met de CO2 uitstoot bij autorijden, dan besparen we zo’n 600.000 kilometer autorijden per jaar!”

Duurzaamheidsdoelstellingen 2040

De energie die vrijkomt uit de panelen wordt zoveel mogelijk teruggeleverd aan de organisaties in Antares. Het plaatsen van de zonnepanelen sluit aan de duurzaamheidsdoelstellingen van WSL en draagt bij aan de plannen van de gemeente Leusden om in 2040 een energie-neutrale gemeente te zijn.

Foto: Martijn Kleppe (Leusden ZeT)

Bericht auteur: Redactie