In de bouw worden verschillende vormen van isolatie gebruikt als middel om de overdracht van thermische energie door muren, plafonds en vloeren te verminderen. De bouwkundige isolatie helpt om verwarmde binnenruimte warmer te houden in de winter en de gekoelde ruimtes koeler in de zomer. Het verminderen van de overdracht van thermische energie:
- maakt het verblijf comfortabeler
- bespaart op energiekosten
- draagt bij aan minder Co2 uitstoot
Alle bouwmaterialen hebben een isolerende eigenschap, meestal gemeten op een schaal die bekend staat als de R-waarde. Dit geeft het warmte-isolerend vermogen van een materiaal aan. Maar meestal worden meerdere materialen gecombineerd in de constructie en spreekt men van de Rc-waarde: de totale R-waarde aangegeven van een constructie. Historisch gezien zijn veel verschillende materialen gebruikt als isolatie, en veel hiervan worden nu niet meer toegepast. Het type isolatie dat u selecteert bij het ontwerpen en construeren van een ruimte, is afhankelijk van de constructie en de R-waarde die u zoekt.
Steenwol of glaswol
In bouwmarkten wordt veel steenwol of glaswol verkocht. Deze worden op platen maar meestal in rollen aangeboden. Ze zijn ideaal om holtes tussen kaderelementen in wanden, plafonds en vloeren te vullen.
Steenwol en glaswol zijn beide natuurlijke materialen die goed isoleren en doorgaans ook zeer brandveilig zijn. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Bij verwerking van vooral glaswol is bescherming van het lichaam gewenst. De vezels kunnen irritatie veroorzaken op de huid. Adembescherming is bij verwerking van alle soorten isolatiemateriaal aan te raden.
Steenwol of rotswol genoemd, wordt vervaardigd uit diabaas of basalt. Bij 1400°C wordt de steenmassa gesmolten en wordt vervolgens met een zogenaamde spinner weggeslingerd. Hierdoor stolt de vloeistof weer tot draden. Samen met een bindmiddel wordt dit in een verhardingsoven tot een mat gemaakt. Steenwol voegt massa toe aan het gebouw wat resulteert in betere geluidswerend.
Glaswol is een silicaat dat gebruikt wordt als isolatiemateriaal. Het wordt vervaardigd uit zand en gerecycled glas. Glaswol is niet brandbaar en niet oplosbaar in water, en daardoor erg geschikt als bouwmateriaal. Als glaswol nat wordt dan verliest het haar isolatiewaarde.
Schuimplaatisolatie
Polystyreen of polyurethaanschuimplaten bieden superieure isolerende R-waarden voor relatief geringe dikte. Ze kunnen worden gebruikt voor bijna elk deel van een gebouw en zijn vooral effectief voor het isoleren van buitenmuurbekledingen, binnenbekleding voor kelderwanden en in speciale toepassingen zoals zolders, luiken of tussen vloerbalken. Ze bieden een goede manier om de ruimtes tussen dakspanten op zolders te isoleren. Schuimplaten zijn er van diverse materialen:
- PUR platen
- PIR platen
- EPS platen
- Resol schuim
- Foamglas
De platen worden meestal afgewerkt en ook steeds vaker als spouwmuurisolatie gebruikt. Het grote voordeel van hardschuim isolatie is het lichte gewicht in combinatie met de goede isolatiewaarde.
PUR en PIR isolatie behoort tot dezelfde familie. Het PIR isolatie heeft ten opzichte van purschuim een verbeterde dimensionele stabiliteit, verbeterde mechanische eigenschappen, zoals druksterkte en is veel sterker. Bovendien isoleert PIR beter. De schuimplaatisolatie is minder brandveilig dan steenwol of glaswol. Resolschuim en PIR zijn brandveiliger dan EPS en PUR. Foamglas is gemaakt van glas en daardoor onbrandbaar. Foamglas heeft een zeer hoge drukvastheid het wordt ook vaak gebruikt als oplossing voor koudebruggen.
Spuitisolatie
Spouwmuren en kruipruimtes worden steeds vaker voorzien van spuitisolatie. Dit zijn meestal EPS korrels, EPS schelpen, PUR of vergelijkbare materialen. Ze worden gesproeid, geïnjecteerd in wanden of onder vloeren geblazen. Het spuitschuim hardt daarna uit. Het is ideaal voor onregelmatig gevormde gebieden en rond obstakels. Vloeibaar schuim kan het mogelijk maken om hogere R-waarden te bereiken dan met traditionele matte isolatie, en het heeft het voordeel dat het in staat is om de kleinste gaten te vullen om luchtspleten rondom pijpen, deur- en raamkozijnen en sanitair en elektrische leidingen te verminderen.
Aerogel isolatie
Aerogel of nanogel isolatie bestaat voor 99,8% uit lucht. Het isoleert beter dan ieder ander isolatiemateriaal en kan lichtdoorlatend zijn. Doordat het zo goed isoleert kan met een zeer dunne laag een goede isolatiewaarde worden bereikt.
Reflecterende isolatie
Hoewel de meeste isolatiematerialen werken door weerstand te bieden aan geleidende en convectieve warmtestroming, werkt reflecterende isolatie door het reflecteren van stralingswarmte.
Deze isolatiematerialen bevatten een stralingsmateriaal – meestal glanzende aluminiumfolie – aangebracht op een laag traditionele isolatie die ook een soort rugpapier, kraftpapier, plastic folie of karton heeft. Het wordt meestal gebruikt in kruipruimtes of op zolders.
Reflecterende isolatie vormt een stralingsbarrière die de warmteoverdracht van daken naar een zolderruimte vermindert. Het moet worden geconfronteerd met een luchtruimte om effectief te zijn.