energiewinning

Top 5 lokale energiewinning door particulieren

Onafhankelijk zijn van energieleveranciers. Nog niet zo lang geleden klonk dit als toekomstmuziek, maar de mogelijkheden om je eigen energie op te wekken nemen langzaam maar zeker toe. En dat is ook niet zo gek, want de onzekerheid over de situatie van het Nederlandse gas en de stijgende prijzen en belastingen maken een investering steeds aantrekkelijker. Wij bespreken vijf innovaties op het gebied van gedecentraliseerde energieopwekking die ervoor gaan zorgen dat je de kosten voor elektriciteit en verwarmen drastisch kunt laten afnemen.

Zonnepanelen

Zonnepanelen mogen uiteraard niet missen op deze lijst. Zelfs in Nederland, waar we toch vaak last hebben van bewolking, kunnen zonnepanelen een goed rendement opleveren. Nadat je de initiele investering hebt terugverdient zullen je maandlasten voor stroomverbruik flink afnemen.

Warmtepomp

Een zonneboiler in combinatie met een warmtepomp kan je zelf bouwen! In dit geval wordt water verwarmd in een zonnecollector opgevangen en vervolgens opgeslagen in een boiler. Dit reeds door de zon verwarmde water wordt vervolgens aan de CV ketel aangeboden, die daardoor beduidend minder gas hoeft te verbruiken.  

Warmteterugwinning

Bij een ventilatiesysteem met warmteterugwinning wordt de opgewarmde lucht die normaal afgevoerd wordt naar de buitenlucht gebruikt om de (verse) aangezogen lucht op te warmen. Dit systeem kan centraal werken, hierbij wordt de afvoerlucht van alle ruimtes aangesloten op het aanvoersysteem. Het is echter ook mogelijk om een decentraal systeem aan te laten leggen. Met decentrale ventilatie-units met warmteterugwinning wordt een prima luchtkwaliteit in het huis geblazen worden in combinatie met een laag energieverbruik. Het installeren van deze decentrale ventilatie oplossingen is niet zo ingrijpend en kan snel gebeuren.

Een Pelletkachel of houtkachel

De ultieme (bijna) gratis oplossingen voor verwarmen. Zeker als je kan beschikken over gratis of heel goedkoop brandstof, dan is een kachel in je huis een slimme optie. Daarnaast is een vuurtje natuurlijk ook heel knus. Je hebt voor het gebruik van een houtkachel niets nodig dan hout, lucifers en aanmaakmateriaal. Voor een milieuvriendelijke(re) verbranding is het slim om goed gedroogd en schoon hout te kiezen.

Een pelletkachel werkt op pellets; dit zijn kleine staafjes van samengeperste houtvezels. De pelletkachel beschikt over een verdeler die automatisch de pellets in de verbrandingsbak gooit. Een verbrander in deze bak steekt de pellets in brand. Hierna doseert de verdeler volgens een vast tijdsinterval brandstof in de bak zodat het vuur blijft branden.

Een windmolen kun je zelf bouwen

Online kun je genoeg tutorials en filmpjes vinden. Ben je een beetje handig? Dan is dit een leuk project om aan te pakken. Nederland vangt genoeg wind, dus heb je een werkende windmolen dan is het mogelijk om aardig wat stroom op te leveren. De uitdaging? Het opslaan van de opgeleverde stroom zodat je er ook daadwerkelijk over kan beschikken.

Zoals je leest zijn er verschillende manieren om zelf energie op te wekken. Van creatieve doe-het-zelf projecten tot aardige investeringen in je woning; energieopwekking en daarmee besparen op de kosten op de lange termijn is mogelijk voor iedereen.

Bericht auteur: Redactie