Milieuvriendelijker leven in 10 stappen

Steeds meer mensen willen milieuvriendelijker zijn. Voor de toekomstige generatie maar ook voor je eigen gemoedsrust en portomonee. Duurzaam leven bespaard immers niet alleen het milieu maar ook de energierekening. In dit artikel leest u tien manieren waarop uw ecologische voetafdruk kunt verkleinen. Gewoon binnen uw eigen huishouden.

Bespaar op water

In Nederland is doorgaans genoeg water. Toch komt het ook voor dat er hele droge perioden minder voor handen is. Deze droge perioden zullen steeds vaker gaan plaatsvinden. Bovendien kost het energie om water schoon te maken en naar de plaats van bestemming te voeren. Opgewarmd water heeft daarnaast energie verbruikt om warm te worden. Neem daarom de tijd om water te besparen. Koop een waterbesparende doucekop. Zet een water opvangton onder de regenpijp. Maak gebruik van de waterbesparende doortrekmogelijkheid op uw toilet. Sproei de tuin alleen ’s avonds na tienen. Allemaal kleine tips die gezamelijk zeer veel water besparen. Zo bespaard een waterbesparende doucekop alleen al tot 160.000 liter water per jaar voor een gezin van vier.

Installeer een slimme meter

De meeste energie gaat verloren door het verwarmen van je woning. De verwarming kan dikwijls aan staan terwijl er niemand in de woning verblijft. Ook tegen de avond kan de verwarming vaak best wat eerder uitgeschakeld worden. De beste manier om dit geautomatiseerd op te lossen is het installeren van een slimme meter. Deze kunnen worden geprogrammeer om alleen in te schakelen wanneer het echt nodig is. Bovendien is het door de registratie van je verbruik makkelijk om te zien hoeveel energie je verbruikt. Dit is voor velen aanleiding om meer maatregelen te treffen en om zuiniger te worden met elektra verbruik.

Vervang lampen door led

De standaard gloeilamp is al een tijdje grotendeels verdwenen uit de Nederlandse huishoudens. Nu gaat ook de hallogeenlamp vertrekken. De besparing ten opzichte van het veel energiezuinigere LED is enorm. Door innovaties is het licht van LED lampen tegenwoordig warmer en ook dimbaar verkrijgbaar. Geen reden meer om nog gloei- of hallogeenlampen aan te schaffen. LED lampen gaan bovendien langer mee wat dus ook voordeliger is voor uw portemonnee.

Installeer zonnepanelen

Als u nog wat centjes op de bank heeft staan dan is er bijna geen beter rendement te bedenken dan aanschaf van zonnepanelen. Deze elektriciteitsverschaffers zijn een essentieel kenmerk voor elk eco-huis. Ze voorzien je van volledig schone elektriciteit en maken soms zelfs genoeg energie om terug te leveren. Zeker in de zomer zul je waarschijnlijk meer opwekken dan je verbruikt. Gelukkig heeft de overheid aangegeven dat de salderingsregeling (overtollige energie terugleveren) nog tot en met 2020 blijft bestaan. Daarna zal deze worden vervangen door een subsidie regeling. Het Kabinet Rutte III heeft aangegeven dat ze in ieder geval willen dat de terugverdientijd op maximaal 7 jaar komt te liggen. Het is dus zeker een langetermijninvestering die ook milieuvriendelijk is.

Praat met duurzaamheidsadviseurs

Hoewel iedere woning anders is zijn er ook overeenkomsten en best-practices. Duurzaamheidsadviseurs hakken vaker met het bijltje en kunnen je goed adviseren. De quick wins zijn vaak al genoeg om de kosten van een adviseur te besparen. Een vermindering van energieverbruik van je woning levert daarnaast geld op wanneer je je huis wilt verkopen. Een woning met een goed energielabel is immers meer geld waard en wordt sneller verkocht. De hoeveelheid producten op de duurzaamheidsmarkt kunnen overdonderend werken. Veel leveranciers praten, logischerwijs, voor eigen parochie. Een onafhankelijk adviseur kan informeren over de beste maatregelen voor jouw situatie. De overheid geeft bovendien subsidie op advies voor VVE’s en verhuurders van woningen.

Gebruik alleen nog natuurlijke schoonmaakproducten

De chemische industrie brengt agressieve schoonmaakproducten op de markt. Deze werken vaak bijzonder goed maar kunnen wel het milleu en uw gezondheid aantasten. Het afvalwater gaat door de gootsteen of het riool naar de afvalwaterzuivering waar steeds meer kosten moeten worden gemaakt om ongewenste stoffen uit het drinkwater te zuiveren. Dit zelfde geldt trouwens ook voor medicijnen en plastic resten die door de wasmachine worden afgevoerd. Probeer in ieder geval eerst of je schoon kunt maken met natuurlijke reinigingsmiddelen. Dit is vaak veel goedkoper en beter door het milieu. In de meeste dagelijkse schoonmaaktaken kunnen natuurlijke producten zoals azijn, citroenzuur en natriumbicarbonaat worden gebruikt in plaats van bijtende chemicaliën.

Isoleren

De eerste stap bij energiezuinig wonen is altijd isoleren. Zorg dat de energievraag daalt, dan hoeft je ook minder te stoken. Isolatie van spouwmuren is een no-brainer. Dit is vaak al binnen 3 jaar terugverdient aan minder gasverbruik. Daarnaast natuurlijk ook het dak en de vloer. Dit is een besparing op energie maar natuurlijk ook een verhoging van het dagelijks comfort. Ruiten overzetten naar Triple beglazing en zorgen dat alle tocht openingen zijn dichtgemaakt. Blijf wel voldoende ventileren zodat vocht wordt afgevoerd en schimmel geen kans krijgt. Isoleren is eigenlijk altijd het startpunt van een milieuvriendelijke woning.

Maak je eigen compost

De planten in je tuin hebben voedingstoffen nodig. Dit kun je kopen in de winkel maar je kunt het veel beter zelf maken. Verspil je keukenresten en etensresten niet – maak er compost van. Je zou verbaasd zijn hoeveel van het voedsel dat je momenteel weggooit kan worden gerecycled en omgezet in compost. Plaats gewoon een compostbak in je tuin en vul deze met voedselresten.

Koop tweedehands

Steeds meer artikelen worden goedkoper gemaakt en ook sneller gedumpt. De gemiddelde Nederlander koopt per jaar 46 stuks kleding. Niet alleen kleding maar bijvoorbeeld ook speelgoed en woninginrichting. De prijzen dalen maar tevens de kwaliteit. Het kost veel water en energie om kleding en andere artikelen te maken. Een tweede hands item is daarom beter voor het milieu. Bovendien heeft het vaak karakter en zegt het meer over je persoonlijkheid dat een massaproduct.

Eet minder vlees

Het zal nog even duren voordat kweekvlees in de winkels ligt. Tot die tijd is het beter voor de dieren, het milieu en je portomonee om minder vlees te eten. Kies voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. Kies bovendien voor Nederlands vlees in plaats van vlees uit het buitenland. Dieren hebben het hier vaak beter en de controle is strenger. Ook de uitstoot van boederijen in Nederland wordt steeds beter in de gaten gehouden. Volgens het voedingscentrum wordt minder water gebruikt voor de productie van Nederlands vlees dan vlees uit het buitenland. Toch wordt er nog zo’n 6500 liter water verbruikt voor 1 kg Nederlands rundvlees.

Bericht auteur: Redactie