eco vriendelijke tuin

7 tips voor een milieuvriendelijke tuin

Hoe draag je optimaal bij aan een prettig klimaat voor zowel jezelf als het milieu? Kies voor ecovriendelijk tuinieren. Zorg ervoor dat je samen met de natuur werkt in plaats van ertegen. We hebben enkele waardevolle tips verzameld waarmee je kunt genieten van alles wat groeit en bloeit. Volg deze tips om je ecologische voetafdruk te minimaliseren of zelfs bij te dragen aan de natuur.

Hoewel we er als mensheid al voor hebben gezorgd dat duizenden soorten het loodje hebben gelegd ben jij hier zelf als individu niet voor verantwoordelijk. Toch kun je een kleine bijdrage leveren om het ecosysteem in jouw directe omgeving een steuntje in de rug te geven. Ontwerp je tuin met de natuur en je omgeving in gedachte. Je krijgt er voldoening van en de natuur is je dankbaar.

Welke planten moeten in je tuin staan?

Probeer te kiezen voor planten die van nature reeds voorkomen in de omgeving. Wanneer je voor niet-inheemse planten kiest dan kunnen deze gaan overwoekeren. Omgevingsplanten geven juist voeding en beschutting voor de bestaande dieren en overige planten. Bovendien zijn ze makkelijker te onderhouden. Omdat ze gewend zijn aan het klimaat kunnen ze beter omgaan met de kleine wisselingen in temperatuur die we hier in Nederland kennen.

Denk eraan dat je planten met dezelfde behoeftes bij elkaar zet. Dus planten die van schaduw houden kun je het beste bij elkaar zetten. Planten die houden van een zanderige bodem of juist van klei kunnen goed bij elkaar staan. Door deze planten in groepen te plaatsen bespaar je jezelf tijd bij het verzorgen en bemesten van de planten.

Kies voor bestuivers

Je hoeft het nieuws maar een klein beetje te volgen om bekend te zijn met de bijensterfte. Er zijn steeds minder bijenvolken. Terwijl ze toch essentieel zijn voor het bestuiven van bloemen en planten. Ze kunnen dus wel een steuntje in de rug gebruiken. Kies voor planten waar bijen, vlinders etc. een lekker hapje vandaan kunnen halen. Dit zorgt niet alleen voor meer insecten maar ook voor meer vogels in de tuin.

Ga bijvoorbeeld voor een vlinderplant!

Daarnaast is het raadzaam om geen pesticiden te gebruiken. De gifstoffen zijn wellicht niet schadelijk voor de planten maar kleine insecten kunnen er door sterven. Ook de grotere diersoorten die leven van insecten krijgen de pesticiden binnen. Het start onderaan de voedselketen en heeft zo een groot gevolg voor al het leven in en om de tuin.

Een diervriendelijke tuin is een oase voor insecten. Sommigen zijn weer gunstig voor planten omdat ze ongedierte opeten. Bijvoorbeeld lieveheersbeestjes eten bladluizen en vele wespen, vliegen en kevers voeden zich met ongedierte. Als je zorgt voor inheemse planten dan komen deze helpers vanzelf in je tuin.

Als je hebt gekozen voor bestuivende bloemen en planten dan is het nog raadzaam om naar de bloeiperioden te kijken. Niet alleen voor je eigen genot, het is immers heerlijk om langere tijd bloeiende planten te zien, maar ook voor de diertjes. Wanneer je kiest voor gevarieerde bronnen van nectar die gedurende langere tijd bloeit dan maken de insecten optimaal gebruik van deze voedingsbronnen.

 

Vogels zijn goed

In een ecovriendelijke tuin komen veel vogels. Deze komen er graag omdat jij de tuin er op ingericht hebt. En dan zijn ze ook niet te beroerd om je te helpen met het onderhouden van je tuin. Veel vogels zijn namelijk dol op naaktslakken, rupsen, larven en ander ongedierte dat je planten aanvreet. Bes-rijke planten, vogelvoer en nestkastjes zijn dus een verstandige keuze.

Vergeet naast voedselrijke planten ook niet het water. Vogels houden van een klein laagje water van een centimeter of 2 waaruit ze lekker kunnen drinken.

Water is de bron van leven

Waar de mens slechts korte duur zonder water kan leven is het voor je tuin ook van zeer groot belang. Water kan ontbreken of juist te veel aanwezig zijn. Kies planten die hiervoor geschikt zijn. Wanneer je een droge tuin hebt kies dan bijvoorbeeld voor lavendel. Deze plant kan goed tegen droogte. Als je tuin vaak drassig en vochtig is dan kun je beter gaan voor planten die goed natte voeten kunnen hebben.

Uiteraard zorg je voor een tuin waar regenwater snel in de bodem kan trekken. Hiermee voorkom je dat de riolering in de straat snel wordt overbelast. Daarnaast kun je water opvangen in een regenton om dit later bij drogere perioden alsnog over de tuin te verspreiden.

Het beste kun je de tuin irrigeren bij de wortels. Dit bespaard water en kan ook ziektes bij planten voorkomen. Een waterslang met gaatjes waarbij telkens kleine hoeveelheden water druppelen is een goede manier om je planten van water te voorzien.

Je kunt de bodem ook bedekken met mulchlaag. Dit is een bodembedekking van natuurlijke materialen die ervoor zorgt dat vocht langer in de grond blijft. Mulchmateriaal kan bijvoorbeeld bestaan uit:

 • Karton
 • Gras
 • Stro
 • Houtsnippers
 • Boomschors
 • Cacaodoppen

Bijkomend voordeel van een mulchlaag is dat er minder onkruid groeit. Je tuin wordt er dus onderhoudsvriendelijker door.

 

Plant vriendjes bij elkaar

Er zijn veel planten die samen een goede combinatie vormen. Een combinatie waardoor beide planten hun voordeel doen. Je kunt bijvoorbeeld dille en basilicum planten tussen tomatenplanten. Deze beschermen tegen tomatenwormen.

Zelf composteren

Binnen enkele maanden kun je zelf een waardevolle composthoop creëren. Je hoeft dan niet naar de bouwmarkt voor een dure zak compost. Je kunt het gewoon zelf maken. Een eigen composthoop zorgt voor leven in je tuin. Er komen wormpjes en beestjes op af die weer een smakelijke maaltijd vormen voor vogels en insecten. Heb je ruimte in de hoek van je tuin? In plaats van keukenafval en tuinafval weg te gooien, gooi je ze weg in een composthoop.

Om een composthoop te maken die snel resulteert in compost zijn er vier ingrediënten nodig:

– Groenafval

– Bruinafval

– Lucht

– Vocht

Het maken van een goede composthoop is niet moeilijk maar vergt wat inspanning. Kijk hier hoe je een composthoop maakt.

Gras in je tuin

Gras geeft een open en vriendelijke uitstraling aan je tuin. Het is dan wel niet erg gevarieerd, een stukje gazon is ook erg prettig om op te vertoeven. Probeer voor het in stand houden van een gazon niet te grijpen naar chemische bestrijdingsmiddelen. Belangrijk hierbij is dat je probeert om problemen met het gras te voorkomen. Wanneer het vol staat met onkruid ben je vaak te laat. Check daarom de PH waarde van het gras. Is deze te hoog, dan kun je aluminiumsulfaat op het gras aanbrengen. Vaak is deze echter te laag. Je kunt dan kalk op het gras gooien. Samen met een goede bemesting zal je gazon hierdoor minder bevattelijk zijn voor onkruid.

Maai het gras overigens niet te kort. Een lengte van 3 a 4 centimeter is prima. In het voorjaar verticuteren zorgt ervoor dat de wortels van het gras uitbreiden en het mos tussen het gras verdwijnt.

We hopen dat deze tips je verder hebben geholpen bij het creëren van een milieuvriendelijke tuin.

Lees ook: Slimme tuin helpt luie kruidenkweker

Bericht auteur: Redactie

1 reactie op “7 tips voor een milieuvriendelijke tuin

  Johanna

  (6 februari 2019 - 15:48)

  Een mooi artikel, fijn om te lezen dat er natuurlijke middelen bestaan naast de chemische troep die sommige mensen in hun tuin verspreiden.

Het geven van reacties is niet mogelijk