duurzame bouwmaterialen

De 5 meest duurzame bouwmaterialen

Het bouwen van een huis of ander soort pand kan op vele manieren duurzaam worden aangepakt. Niet alleen het ontwerp zelf kan worden geoptimaliseerd voor een laag energiegebruik, ook de keuze in materialen die worden gebruikt hebben een grote invloed op (onder andere) de CO2 voetafdruk van het uiteindelijke bouwwerk. Door te werken met leveranciers die duurzaamheid belangrijk vinden en bouwmaterialen zorgvuldig te selecteren kun je een bouwproject duurzaam maken voor de gehele levenscyclus. Hieronder lees je meer informatie over de vijf meest duurzame bouwmaterialen van dit moment.

Herwonnen hout

Als je ontwerp veel hout bevat dan is het een goed idee om naar ‘tweedehands’ hout op zoek te gaan. Hergebruik van hout is goed voor de duurzaamheid, er hoeft immers geen nieuwe boom voor jouw bouwwerk omgezaagd te worden. Meestal wordt herwonnen hout uit bijvoorbeeld gesloopte panden zo bewerkt dat het er weer uitziet als nieuw. Een prima bron van duurzaam bouwmaterialen dus.

Natuursteen

Natuursteen is (uiteraard) een natuurlijk bouwmateriaal. Deze steensoorten kunnen relatief eenvoudig gewonnen worden zonder een al te grote impact op het milieu. In bepaalde gevallen kan de keuze voor natuursteen duurzamer uitpakken dan bijvoorbeeld kunststof, bepaalde metalen of glas. Deze materialen kosten immers veel energie en grondstoffen om te produceren. Natuursteen kan ook hergebruikt worden waardoor het ook in een volgend leven nog nuttig kan zijn.

Schapenwol

Wol als bouwmateriaal? Zeker, als het toegepast wordt als isolatiemateriaal is schapenwol zeer milieuvriendelijk. Niet alleen is het een duurzaam natuurproduct , het heeft ook nog eens betere isolatie eigenschappen dan de meeste synthetische producten. Het is bijvoorbeeld een stuk dikker dan glaswolisolatie en de productie kost een stuk minder energie.

Gerecycled metaal

Helaas heeft mijnbouw in de loop der jaren een verschrikkelijke impact gehad op het milieu wereldwijd. Gevolgen zoals ernstige bodemverontreiniging, verstoringen in natuurlijke ecosystemen en het ontstaan van zinkgaten zijn geen uitzondering in en rond gebieden waar grondstoffen gedolven worden. We kunnen deze gevolgen niet meer terugdraaien, maar we kunnen wel de gewonnen materialen zo goed en lang mogelijk blijven gebruiken. De meeste metalen worden gewonnen door mijnbouw, maar als je kiest voor gerecycled metaal zoals aluminium, koper en ijzer in je ontwerp dan help je juist mee met het verduurzamen van deze grondstoffen.

Bamboe

Bamboe kan toegepast worden op verschillende manieren in bouwproject. In China worden er hele huizen van gemaakt, maar je kunt het ook als detaillering toepassen. Het is een erg duurzaam en ecologisch materiaal omdat het snel groeit. Hierdoor kost het herbebossen van gerooide bamboe betrekkelijk weinig tijd. Omdat bamboe in principe bijna overal ter wereld kan groeien is de impact van transport op het milieu ook beperkt.

Het kiezen van duurzame bouwmaterialen is een impactvolle manier om je ontwerp een ambitieuze eco-voetafdruk te geven. Ben je op de hoogte van nog meer duurzame bouwmaterialen? Laat het weten in de comments!

Bericht auteur: Redactie